O víkendu bude deštivo, tak si uvařte polévku, která vás hezky zahřeje! Tahle brokolicová má díky pečení krásně intenzivní chuť. A pokud brokolici nezapomenete (tak jako já během focení) v troubě, bude mít polévka i zářivě zelenou barvu. Dobrou chuť!
Na 4 porce
Doba přípravy: 10 minut + 30 minut pečení + 15 minut na dokončení
2 středně velké brokolice
olivový olej
2 pórky
2 středně velké brambory
1 l vývaru
hrst čerstvého koriandru
2 lžíce opečených dýňových semínek
½ granátového jablka
kelímek řeckého jogurtu – nemusí být
sůl a pepř
1. Nejprve si připravím brokolici. Očistím ji, nakrájím na růžičky, zakápnu olivovým olejem a pečlivě jednotlivé kousky promnu rukama. Dám péct do trouby předehřáté na 180 °C. Brokolici peču dozlatova, trvá to 30 až 40 minut.
2. Mezítím si omyju pórek a odkrojím tmavozelený konec i kořínky, na polévku je dobrá jen bílá část. Nakrájím ho na nudličky a pak na přibližně centimetrové kousky. Ve středně velkém hrnci si rozehřeju trošku olivového oleje, vhodím pórek a restuju ho 5 až 8 minut.
3. Brambory oloupu a nakrájím je na malé kostičky. Nakrájené brambory přisypu k orestovanému pórku, přidám ¾ opečené brokolice (zbylou část si nechám na ozdobu), koriandr, sůl a vše zaliju zeleninovým vývarem a přivedu k varu.
4. Když jsou brambory měkké, hrnec stáhnu z ohně a vše rozmixuju. Pak polévku propasíruju přes jemný cedník a dochutím ji solí a čerstvě mletým pepřem.
5. Polévku rozdělím do misek, ozdobím ji lžičkou řeckého jogurtu, opečenými brokolicovými růžičkami, granátovými zrníčky a dýňovými semínky.
Je opravdu výborná. Děkuji za objevení pečené zeleniny.
To mám radost! Já si ji vařila zrovna včera a přihodila jsem do ní i pár listu kadeřávku.
Dnes jsem vařila, výborná. Všem moc chutnala. Díky za recept.
Dnes jsme varili. Opravdu vyborna, prý jedna nejlepsi brokolicova v zivote. Manzel rikal, ze trochu vic narocna na pripravu, ale stalo to za to!
Haha, to já si říkám pokaždé:-) Jsem ráda, že Vám chutnala!